- Napsala Adéla Svobodova
V době konzumu nakupujeme impulzivně a děláme neuvážená rozhodnutí. Tento problém se týká především potravinářských výrobků. Nakupujeme mnohem více, než dokážeme spotřebovat, což vede k plýtvání potravinami. Pokud v lednici najdete byť jen jedno vejce, o kterém si nejste jisti, zda je čerstvé, nerozbíjejte ho. Rozbití potenciálně čerstvého vejce je také zbytečné. Čerstvost vajec můžete zkontrolovat i jinou metodou.
Není to složitý ani obtížný proces – zvláště když si uvědomíte, že existuje několik způsobů, jak zjistit, zda je vejce čerstvé. V následujícím článku vám vysvětlíme, jak poznat staré vejce, aniž byste se museli dívat na datum spotřeby vajec, která zůstala v balení. Abyste předešli zdravotním následkům konzumace prošlých vajec, poradíme vám, kde a jak dlouho je nejlépe vejce skladovat a jak si nejsnáze zapamatovat datum spotřeby.
Obsah
Kontrola čerstvosti vajec pouhým okem
Test čerstvosti slepičího vejce by měl začít vizuálním posouzením jeho vzhledu. Doporučuje se začít kvalifikovaným posouzením struktury, barvy a celkového stavu skořápky. Skořápka by neměla být poškozená, protože chrání žloutek a bílek uvnitř. Případné praskliny nebo vrypy mohou znamenat přítomnost mikrobů a bakterií, které se uhnízdily a rostou ve žloutku. Vejce s konkávní skořápkou, která byla jakkoli poškozena, se proto nedoporučuje kupovat, natož jíst.
Čerstvé vejce by totiž mělo mít silnou, bezbarvou, matnou a mírně drsnou skořápku. Pokud je skořápka slabá, tenká a měkká, znamená to, že i když se nejedná o zkažené staré vejce, je horší kvality a pochází od nemocné slepice nebo od slepice, která nebyla řádně krmena. Problémem může být také vejce s práškovitou, lesklou nebo kluzkou skořápkou, protože uvnitř skořápky se může objevit plíseň. V takovém případě by se neměla konzumovat a měl by se zvolit jiný dodavatel vajec.
Test čerstvosti vajec ve vodě
Plave čerstvé vejce, nebo se potápí? Odpověď na tuto otázku je jasná a přináší rychlé řešení tohoto problému. Pokud nevíte, jak otestovat čerstvost vajec ve vodě, postupujte podle těchto tipů. Experimentem se totiž ověřuje čerstvost vajec a míra jejich případného zkažení.
- Naplňte vysokou sklenici nebo jinou hlubokou nádobu studenou vodou.
- Vejce vyjměte z lednice a ponořte je do předem připravené misky s vodou.
- Pozorujte chování vajíčka umístěného do vody.
- Zjistěte, zda vejce plave – nebo naopak sedí na dně misky. Čím blíže je vejce ke dnu, tím je čerstvější.
Jak interpretovat výsledek pokusu s plovoucím vejcem?
Platí pravidlo, že čím blíže je vejce ke dnu, tím je čerstvější. Nejčerstvější vejce je takové, které zůstane dlouho na dně sklenice. Pokud vejce ve vodě plave nebo se otáčí, aniž by vystoupilo na hladinu, je mírně starší, ale stále bezpečné k jídlu. Poslední možností je, že vejce vyplave nahoru.
Co znamená, když vejce plave? To znamená, že máme v hrnci s vodou zatuchlé vejce. Vznáší se nad hladinou vody, protože jeho skořápka ztratila vlhkost, a jak vejce stárne, roste v něm tzv. vzduchová kapsa (plyn, který se zde shromažďuje, vynáší vejce vzhůru). Zkažené vejce by se mělo bezpodmínečně vyhodit, jeho případná konzumace by byla nebezpečná pro lidské zdraví.
Další způsoby kontroly čerstvosti vajec
Jak zkontrolovat čerstvost vajec jinými metodami? Můžete použít jednu z následujících metod.
Zkouška protřepáním syrového vejce
Když je vajíčko staré a zkažené, je rozplizlé – to proto, že se do něj dostal vzduch. Vejce, ze kterého nevychází žádný zvuk, je čerstvé a vhodné ke konzumaci.
Test rozbitých vajec
Jak poznáte, že je vejce rozbité, když ho rozbijete? Například rozklepněte vejce a vložte jeho obsah do misky. Všimněte si, zda je chalaza, tj. světlá struktura držící žloutek ve středu bílku, celá a dobře viditelná. Pokud si vejce zachovalo svůj tvar, je čerstvé. Dalším prvkem, který je třeba sledovat, je žloutek – měl by mít stejnoměrnou barvu, být pevný, kompaktní a spojený s bílkem. Pokud se žloutek při sebemenším pohybu misky snadno rozteče a oddělí od bílku, není vejce čerstvé. Jakákoli odchylka od normy může znamenat kontaminované, prošlé vejce – například nepříjemný, silný zápach sirovodíku nebo zakalený vaječný bílek.
Test čerstvosti vařených vajec
Jak poznáte zkažené vejce, když je uvařené? U vajec uvařených natvrdo je třeba posoudit polohu žloutku vzhledem k vnitřku celého vejce. Po rozkrojení musí být žloutek uprostřed vejce. Špatně uvařené vejce nemá žloutek uprostřed, ale blíže k vnějším stěnám; takové vejce je nevhodné ke konzumaci a mělo by se co nejdříve vyhodit.
Skladování a trvanlivost vajec
O tom, zda se vejce mohou zkazit, se nediskutuje. Již jsme také vysvětlili, jak zkontrolovat, zda je vejce dobré a vhodné k přímé spotřebě. Je čas určit, jak dlouho mohou vejce ležet v lednici. Výrobci jsou povinni uvádět na obalu, jak dlouho jsou vejce čerstvá – to platí pouze pro výrobky zakoupené v obchodě. Trvanlivost venkovských vajec – zakoupených přímo od zemědělce nebo farmáře – je přibližně 14 dní od data, kdy slepice vejce snesla, nikoli od data nákupu.
Bez ohledu na původ vajec by měla být skladována v chladu, na polici uvnitř chladničky (skladování vajec při pokojové teplotě nebo ve dveřích chladničky zkracuje jejich trvanlivost a urychluje kažení).
Jaký je nejjednodušší způsob, jak si zapamatovat datum spotřeby vajec? Jednoduše je uchovávejte v lednici v originálním obalu, na kterém je vždy vidět datum spotřeby uvedené výrobcem (v případě farmářských vajec si můžete takovou etiketu vyrobit sami). Zapomnětliví strávníci mohou také využít interaktivní formy připomínek – např. prostřednictvím mobilních aplikací nebo elektronických poznámek, které jim umožní sledovat data spotřeby potravin uložených v lednici nebo kuchyňské skříňce.
Adéla Svobodova
Jmenuji se Asia a je mi 26 let. Jsem absolventkou Vysoké školy ekonomické v Praze. Ve volném čase běhám, jezdím na kole a cvičím jógu. Při psaní si odpočinu, a tak s pomocí svých přátel ve volném čase vytvářím tyto webové stránky. Pokud máte téma nebo otázku, na kterou hledáte odpověď, napište!
Viz více: Kuchyně